Mahjongclub

MahjongOp maandagavond is het in het Leidse denksportcentrum sinds 1 januari 2016 wekelijks mogelijk om een Mahjong competitie te spelen.

Het spelen van Mahjong duurt ongeveer 15 minuten per potje, dus met 3 uur zuivere tijd kunnen er 8 potjes van een kwartier worden gespeeld. Met voorafgaande een half uur om op te bouwen en achteraf een half uur om op te ruimen is het dus ook mogelijk om er een gezellige sociale avond van te maken.

Dit is een nieuwe Leidse mahjongclub (De Rode Sleutels) en heeft onder meer het doel een aansluiting van de club bij de Nederlandse Mahjongbond. Het is dan tevens mogelijk om mee te doen aan een regionaal, alsmede landelijk kampioenschap.

Mahjong spel
Wat het spel zelf betreft is Mahjong een gezelschapsspel voor 4, maximaal 5 personen. Het spel wordt gespeeld met 144 stenen, verdeeld is 4 soorten, vergelijkbaar met de verschillende soorten van een kaartspel.
De 4 spelers nemen plaats volgens de windrichtingen. Een speler kan dus “oost” zijn, of een van de andere 3 richtingen. Na ieder voltooid potje draait de windrichting 1 slag. Na 4 potjes draaien ook de spelers 1 slag.
Met deze 144 stelen wordt een vierkante muur gestapeld, waarvan iedere speler 13 stenen trekt.
Doormiddel van het trekken van nieuwe stenen van de muur, en het weggooien van “onbruikbare” stenen worden combinaties gespaard. Wanneer een speler al zijn stenen gebruikt heeft voor een geldige combinatie is zijn hand uitgebalanceerd en mag Mahjong worden geclaimd.
Vervolgens worden de punten verrekend en start een nieuw spel.

Een compleet spel bestaat uit 4 ronden, gekoppeld aan de 4 windrichtingen. Iedere ronde bestaat uit 4 potjes.Een compleet spel bestaat dus uit 16 potjes en duurt rond de 4 uur.
Net als vele spelen zijn er diverse varianten van dit spel mogelijk. Onze voorkeur gaat uit naar de “Mahjong Competition Rules”.
Dit is de internationale standaard en wordt veelvuldig in wedstrijdverband beoefend.

Onderstaande link geeft u een indruk van hoe het spel verder in zijn werk gaat.
https://www.youtube.com/watch?v=vw2tjRGMwlg

Mocht u ook interesse hebben kom dan bij ons langs (maandagavond) en maak kennis met Mahjong.

(Stijn Verschuren)