Nederlands Kampioenschap Stratego

door Beheerder

Op 11 December2021 wordt in het Denksportcentrum gestreden om het Nederlands Kampioenschap Stratego. 

Dit bordspel is ontwikkeld in de tweede wereldoorlog en is, sinds de introductie in 1958, al meer dan 1.000.000 keer verkocht in 50 landen. Stratego is een spel waarbij  creativiteit, bluf en deceptie nodig zijn, 48 spelers met rode en blauwe legers proberen elkaars vlag te veroveren. Stratego is een spel met incomplete informatie dus speelt ook het  geheugen een grote rol om te winnen.

Toeschouwers zijn welkom tijdens de wedstrijden, van 11.00 tot 18.00 uur zaterdag 11 december 2021 in het Denksportcentrum, Robijnstraat 4, Leiden

Geschiedenis van Stratego (bron Wikipedia)

Voordat het spel in zijn huidige vorm bestond waren er al allerlei voorgangers, zoals het Chinese bordspel Jungle, dat in plaats van militaire rangen dieren kent. (Bron: Roel Eefting). De rechtstreekse voorganger van het moderne Stratego was een in 1908 bedacht bordspel genaamd L’Attaque.[4]

De Nederlandse versie van het spel is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Joodse onderduiker Jacques Johan Mogendorff. Hij gaf het spel in licentie aan de firma Smeets en Schippers. De figuren waren toen nog van karton, wat als nadeel had dat ze snel beschadigd en beduimeld raakten. Hierdoor waren de stukken gemakkelijker te herkennen aan de normaal “anonieme” achterkant.

Dit was een belangrijke reden dat het spel aanvankelijk geen groot succes kende, net als het feit dat veel Nederlanders na vijf jaar bezetting genoeg hadden van oorlog en daarmee van oorlogsspelen. Toen Mogendorff het spel in 1958 verkocht aan Hausemann & Hötte begon het succes. De stukken werden aanvankelijk als donkerrood en donkerblauw gelakte houten blokjes gemaakt, later werden ze als plastic modellen vervaardigd.Het spel kostte fl. 9,50 in 1958. In het eerste jaar werden 15.000 exemplaren verkocht. In 1980 waren dit er al meer dan 700.000 (Bron: Hausemann & Hotte) Inmiddels wordt Stratego in meer dan 50 landen verkocht tussen 1958 en 2019. Het is nog steeds populair en er bestaan toernooien die worden gespeeld onder de StrategoBond Nederland. De International Stratego Federation organiseert jaarlijks het wereldkampioenschap in Stratego Classic. Tevens wordt door de ISF jaarlijks het WK Stratego Barrage georganiseerd. Deze snelle Stratego-vorm is de beste manier om Stratego goed te leren spelen. Het spel kent dezelfde regels als Stratego Classic maar er worden per speler slechts 8 stukken gebruikt: 1 bom, spion, 2 verkenners, 1 mineur, generaal, maarschalk en het vaandel. Stratego Barrage is in 1992 is ontwikkeld door Marc Perriens en Roel Eefting; destijds studenten in Nijmegen (bron: Roel Eefting).

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.