Philidor Open groot succes!

door admin

Uit het Leids Dagblad, geschreven door Wilfred Simons:

Verenigingsbestuurders Jetze Heun en Jacques van den Wijngaard wisten niet wat ze meemaakten: de jaarlijkse schaakwedstrijd Philidor Open in het Denksportcentrum in Leiden trok maar liefst tachtig deelnemers. ,,Er is hoop voor het schaken in de Leidse regio.’’

Belegde broodjes staan als schaakstukken opgesteld in de lunchruimte van het Denksportcentrum aan de Robijnstraat in Leiden, met glazen melk als witte torens ter weerszijden. Het is lunchtijd, maar veel schakers laten hun rommelende maag voor wat het is, of pellen snel een mandarijntje. Ze hangen, ingespannen turend, over hun schaakborden. De stilte is te snijden. Tragisch verlies en triomfantelijke overwinning liggen hier beide onder handbereik.

De aanblik van zoveel schakers doet Alphenaar Jacques van den Wijngaard zichtbaar plezier. Jaarlijks organiseert de Leidse Schaakclub ’Philidor’ een open schaakwedstrijd die is bedoeld voor spelers in de regio Leiden van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Elk jaar, weet Van den Wijngaard, bellen er grootmeesters om te informeren naar het prijzengeld. ,,Hoeveel is dat ook alweer, Jetze?’’, vraagt hij aan zijn medebestuurder die aan dezelfde tafel achter de computer de standen bijwerkt. ,,Eh, 75 euro voor de winnaar’’, zegt hij. ,,Nee, daar komen ze niet voor naar Leiden.’’

Geëxplodeerd

Tot twee jaar geleden stond het Philidor Open nog bekend als de Wim Vriend Memorial. De naamswijziging heeft het toernooi goed gedaan. Waren Van den Wijngaard en Heun vorig jaar al in hun nopjes met vijftig deelnemers, dit jaar zijn ze helemaal stomverbaasd met tachtig schakers. ,,Het is geëxplodeerd’’, zegt Van den Wijngaard. Ze schrijven die hernieuwde belangstelling toe aan het succes van de Netfixhit ’The Queen’s Gambit’. ,,Die televisieserie heeft bij een hele nieuwe generatie schaken populair gemaakt.’’

Jeugdleden heeft ’Philidor’ niet, maar de schaakverenigingen in de Leidse regio houden nauw onderling contact. Vooral met Jeugdschaakclub ’Op Eigen Wieken’ in de Merenwijk werkt Philidor veel samen. Die club, met nu honderd leden tussen de 5 en 16 jaar, heeft zelfs een ledenstop ingesteld omdat er niet voldoende jeugdtrainers zijn. Hoewel Heun ’Philidor’ eerlijk omschrijft als ’toch vooral een seniorenclub’, begint de doorstroming vanuit de jeugdclubs op gang te komen. ,,Wekelijks melden zich nieuwe leden.’’

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.