Jan Groenendijk, vice-wereldkampioen dammen en Nederlands kampioen, speelt simultaan op het DSC: 88 %

door admin

Nationaal damkampioen en vice-wereldkampioen dammen, grootmeester Jan Groenendijk, speelde op zaterdag 3 juni 2023 in het Leids Denksportcentrum tegen zeventien gerenommeerde spelers, vrijwel allen afkomstig uit de nationale hoofdklasse. Zijn score was ongekend hoog, namelijk 88 % . Op dit niveau nauwelijks voor te stellen.

REMISE EN ANALYSES
Nationale subtopspelers Koos van Amerongen, Steven den Hollander en Wouter Morsink bereikten min of meer gelijkwaardige stellingen. Verrassend was het optreden van de Leidse nestor Hans Kreder die de winnende zet overzag. Het leeftijdsverschil met Groenendijk is nota bene bijna 50 jaar.
De totale seance duurde vier uur, waarbij gespeeld werd met een Fischerklok. De spelers hadden alle tijd om na te denken, terwijl de Nederlandse kampioen dezelfde tijd moest besteden aan zeventien borden. Groenendijk moest daarom razendsnel denken en besluiten nemen.
Direct na afloop vroeg het publiek om een aantal partijen te analyseren, wat de fitte Groenendijk dan ook direct deed. Zonder enige moeite reproduceerde hij de partijen op het bord en gaf aan hoe hij kansen heeft benut en wat zijn overwegingen waren om bepaalde zetten te spelen.

VERBAZING
Een van de deelnemers, Quirinius van Dorp, vroeg aan de Grootmeester of op zijn 24ste zet een betere voortzetting mogelijk was geweest. Tot ieders verbazing werd de stelling direct op het demonstratiebord gezet en liet Groenendijk een diepe variant zien die uitwees dat de stelling waarschijnlijk al kansloos was.
Eens te meer een bewijs van het niveau van deze wonderdammer.

MULTITALENT
In het dankwoord ging de secretaris van het Leids Damgenootschap, Joop Burgerhout, in op de wonderlijke mens Jan Groenendijk. Niet alleen in dammen heeft hij een opmerkelijk talent, maar hij is ook een begaafde balletdanser en speelde voetbal op een hoog amateurniveau. Hij hoopt binnen afzienbare tijd in twee disciplines af te studeren.
Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.