Gratis bridgecursus voor beginners

door admin

Bridgeclub Leids Doublet start in januari met een gratis bridgecursus voor beginners. Het betreft een landelijk initiatief van enthousiaste bridgers die het ‘bridgevirus’ op een toegankelijke en ontspannende manier willen verspreiden.


Waarom een bridgecursus?
Bridge is een fascinerend kaartspel dat nooit gaat vervelen, op elke leeftijd te leren is en zorgt voor levenslang plezier en ontspanning. Bovendien is het uitdagend en eerlijk.
Verslavende denksport voor oud en jong. Je hoeft echt niet eerst gepensioneerd te zijn om bridge te leren. De meest gehoorde reactie van bridgers die het op latere leeftijd hebben geleerd, is: “Was ik hier maar eerder mee gestart.” Dat je het ook jong goed kunt leren, blijkt wel uit het feit dat het Nederlandse jeugdteam in 2023 goud won op het WK Jeugdbridge. En voor alle bridgers – jong en oud, recreatief en wereldkampioen geldt: het spel is verslavend. Veel bridgers hebben aan één wekelijks speelmoment niet genoeg.


Sociaal. Bridgen is een sociale denksport. Bridge speel je met een partner tegen twee tegenstanders en dat kan gezellig met vrienden aan de eettafel of met je bridgepartner op een clubavond. Tijdens zo’n clubavond speel je elk half uur tegen een ander bridgepaar. Je ontmoet zodoende veel mensen en kunt met hen een prettige sociale band opbouwen.


Uitdagend en eerlijk. Bridgen daagt je hersenen uit. Ieder spel is namelijk anders en heeft veel mogelijkheden. Na acht minuten ligt het volgende spel op tafel, met weer een nieuwe uitdaging en nieuwe kansen. Hierdoor stimuleert bridge je brein en houd je hersens actief en dit is onderdeel van een gezonde levensstijl.
Bridge is ook een eerlijk spel. Bij veel kaartspelen ben je afhankelijk van een ‘goeie kaart’. Bij bridge echter speelt elk deelnemend paar dezelfde spellen. Je kunt dus exact vergelijken hoe jij het hebt gedaan ten opzichte van de anderen. De winnaar op een spel is het paar met het beste resultaat!


Is bridgen te leren?
Jazeker. Vroeger haakten cursisten geregeld af doordat ze te veel in één keer moesten leren. Nu leer je eerst de basis: hoe je slagen moet maken. Vervolgens komt daar steeds een stap(je) bij waardoor het spel spelenderwijs steeds leuker wordt. In de afgelopen jaren is het aantal mogelijkheden om te (leren) bridgen bovendien enorm gegroeid. Bridge speel je weliswaar met zijn vieren maar tegenwoordig hoef je niet per se aan één tafel te zitten: als je alleen bent en zin hebt om te bridgen, start je een bridgeprogramma op je computer of tablet/telefoon en speel je online bridge met drie andere bridgers uit Nederland of zelfs de andere kant van de wereld. Je kunt online ook met je partner tegen twee andere bridgers spelen. Liever ergens in Nederland een dagje bridgen? Elk weekend kun je wel meedoen aan een bridgekroegentocht. Van kroeg naar kroeg lopen om de volgende vier spellen te spelen. Supergezellig! Of ga een lang weekend naar een mooi hotel, overdag wandelen in de bossen en ’s avonds na het diner bridgen.


Hoe zit de cursus in elkaar?
De cursus bestaat uit twee elementen: lessen die je zelf leert en de mogelijkheid te oefenen samen met anderen. Hiermee willen we bereiken dat je met plezier steeds beter leert bridgen en uiteindelijk net als wij besmet raakt met het goedaardige ‘bridgevirus’.


Lessen. Via 17 lessen, die je per email toegestuurd krijgt, leer je de beginselen van het spel. Je wordt daarbij begeleid door een persoonlijke bridgecoach. Dit zijn ervaren en enthousiaste bridgers van bridgeclub Leids Doublet. Na je aanmelding stuurt de bridgecoach de eerste les. Je neemt de les door en stelt eventueel vragen aan je coach. Vervolgens geef je aan dat je klaar bent voor de volgende les en krijg je de volgende les toegestuurd. Even een weekje geen tijd voor de cursus is geen enkel probleem: je bepaalt volledig je eigen tempo.


Fysieke bijeenkomsten. Naast deze lessen zijn er minimaal 5 fysieke bijeenkomsten waar je met elkaar en met je bridgecoach kennismaakt. Je oefent, onder begeleiding van de coach, het spelen in de praktijk. Deze bijeenkomsten worden gehouden in het gezellige Denksportcentrum Leiden aan de Robijnstraat 4. Na afloop van de cursus ben je klaar om met veel plezier te spelen in een groep van gelijke sterkte en ervaring. Bij bridgeclub Leids Doublet, waar we je voor uitnodigen, maken wij voor beginners een speciale groep op de donderdag clubavond waarbij je meer ervaring en kennis opdoet. Je speelt met
een partner in eigen tempo bridge en – zeer belangrijk – ontvangt nog steeds begeleiding.


Aanmelden en meer informatie
Enthousiast geworden?